ISAAC
kom till världen
020923
kl. 04.11
på Gävle sjukhus


Nu har jag smält denna mest fantastiska natt i
våra liv när vår underbara Isaac kom till världen
så pass att jag i allafall kan börja skriva om den.

Det var söndagen den 22/9 och jag hade gått 40+3 och vet att jag skrev på efter-middagen i dagboken att det var minsann inget på gång här inte. Besvikelsen var på topp och inte blev det bättre när vårat kompispar som också hade tid den 19/9 ringde och talade om att vattnet gått och att hon hade öppnat sig två cm. Blev jätte glad för deras skull såklart men samtidigt så ledsen,jag längtade ju så efter att det skulle sätta igång. Gick med gråten i halsen hela dagen och småsurade, Magnus var måttligt road av mitt surande.

Jag hade sammandragningar som vanligt denna dag och framåt kvällningen så var det lite så att jag var upp och vankade lite mer än vanligt kanske, dock inte så jag funderade på att det kunde vara på gång. Vid 21-tiden så tyckte nog Magnus så synd om mig för jag var så nere att han frågade om vi skulle gå ett varv runt området så jag fick lite luft och det nappade jag på direkt. Det småduggade och det var klart i luften och helt underbart. Hade sammandragningar som Magnus tyckte kom tätt men det var ju jag van att dom gjorde ibland. Han frågade flera gånger om det inte var på gång ändå men nej sa jag, för jag trodde inte det. Det blev två varv runt området.

Kl. 21.30 kom vi tillbaka och då började Magnus ta tid på sammandragningarna och det var mellan två-tre minuter redan då men det kändes ju som vanligt, man skulle ju bli rödblommig och man skulle inte kunna prata, bara andas och så var det ju inte.

Kl. 23.00 så hade det tagit rejäl fart,nu kändes det mer, jag stod upp och gungade tills de var över och det började trycka på och jag kände mig kissnödig VARJE värk och snart så kändes trycket åt det andra hållet så jag var tvungen att sitta på toa för det kändes som om att jag skulle göra på mig vid varje värk. Vid det här laget så var Magnus på mig och sa att jag måste ringa till förlossningen och fråga om det ändå inte var på gång men jag visste ju inte vad jag skulle säga och så var det ju så jobbigt att bli nödig varje värk och jätte kul att prata i telefon.

Kl.00.00 så var jag ändå tvungen att ringa. Då tyckte hon att vi skulle åka in på våran akutmottagning (mitt jobb, kuuul) för en bedömning ifall vi verkligen skulle kunna åka bil eller om det skulle bli ambulans transport (med ambulansförare som man jobbat mycket med, kuuuul) Vi drog iväg till akuten och där möttes vi upp av mina kollegor och så hade dom ringt in våran barnmorska som skulle bedömma hur långt det var på gång. Öppen två cm och lite kvar av livmodertappen, CTG-kurvan såg fin ut och barnet verkade må bra. Vi kunde lugnt åka de tio milen till Gävle tyckte hon. Man öppnar sig ungefär en cm i timmen sa hon, då tänkte jag att då är det alltså minst åtta timmar kvar då. Magnus var lugn och vi packade in oss i bilen med kuddar, filtar och handdukar. Det var rejält intensivt hela vägen men jag andades igenom värkarna och det kändes ganska bra, fast visst gjorde det ont. Hade fått tre kvaddlar lagda på akuten men vet inte ifall de hjälpte så värst mycket.

Kl. 01.50 var vi uppe på förlossningen i Gävle och där fick jag prova lustgasen som verkade ganska bra och så frågade dom ifall jag hade funderat på epiduralbedövning och det hade jag väl tänkt tagit som sista alternativ men så intensivt som det var nu så visst, det kändes aktuellt. Var nu öppen tre cm och hela livmodertappen var utplånad. Kl. 02.20 Fick jag prova att bada som avslappning. I badet sa det pang, det blev mer intensvit och jag började må illa, var tvungen att kliva ur badet för att gå på toa för det tryckte på så hemskt "bakåt" och när jag kom tillbaka var det ingen ide mer att kliva i, började kräkas och nej det var bara sängen som gällde. Väl tillbaka på förlossningssalen så kändes värkarna rejält panikartade och klockan var 03.05. På den tiden i badkaret så hade jag öppnat mig ytterligare tre cm och efter en kvart så hade jag öppnat mig ytterligare två cm och fem minuter senare var jag helt öppen och huvudet stod två tvärfingrar ovan bäckenbotten så om jag säger att det var INTENSIVT så förstår ni va? Vid detta läge så har jag så fruktansvärt ont och ni har förstått att någon epiduralbedövning var ju inte aktuell för det var rejält för sent och lustgasen kunde jag inte ta för jag fick panik när jag hade masken över mun och näsan så jag var helt utan bedövning och hade lite panik kände jag. Jag vet att jag försökte se Magnus i ögonen för att kunna koncentrera mig på något men det var svårt. Jag hör även Annelie, barnmorskan säga att jag kommer att klara det och jag säger att jag vet men jag kommer inte att göra det ändå. Jag vet inte hur många gånger jag säger: -Hjälp mig. Hon säger även till mig att det gör så här ont för att det gått så fruktansvärt fort, sju cm på en timme och trettiofem minuter, det är fort det. Hon försöker även att få mig att tänka på varför jag har ont och då fick jag kraft den värken och kunde andas mig ur den men sedan var det som bortblåst igen.

Kl. 03.45 så trycker det på så väldigt och då görs en amniotomi (spräcker alltså hål på fosterhinnan) och vilken underbar känsla när vattnet "går", alldeles ljummet och då säger dom att bebisen har bajsat i det och att dom vill sätta på en hjässelektrod och det tyckte ju vi var helt okej, det är ju för barnets skull. Dom får svårt att få fram hjärtljuden och jag får vända mig från sida till sida och till slut så hittar dom ett läge och då är hjärtljuden nere på 65 slag/minut och därmed mår alltså barnet inte så bra, klockan är 03.50 och jag är tvungen att andas syrgas och då var det ju det problemet att jag fick panik att ha masken över mun och näsan så Magnus står och säger åt mig hur många gånger som helst att jag MÅSTE för barnets skull och jag kämpar och försöker. Nu har dom kontaktat gynläkare också eftersom att barnet inte verkar må så bra och jag hör att det pratas om sugklocka för barnet måste ut snart.

Kl. 04.00 kommer dr. Kersting och ett beslut tas att hon ska hjälpa till genom att trycka på magen uppifrån när jag krystar och jag är ju glad att jag får hjälp så jag bryr mig inte i detta alls. Minns inte ens såhär efteråt hur det kändes. Nu börjar jag krysta, jag blåhåller mig i sänggaveln och i Magnus hand/arm och tar i, försöker att inte skrika men det är svårt när man tar i, och jäklar vad jag tog i, det står inte på så hör jag dom säga att huvudet är på väg och helt plötsligt står det mellan bena och aj, a,j aj vad in i H*****E vad ont det gjorde, ville fortsätta att trycka ut det fast att jag inte hade någon värk men det fick jag inte, barnmorskan var tvungen att hålla emot huvudet så jag inte skulle trycka på ändå för jag hör mig säga att jag struntar i ifall jag har en värk eller inte för ut ska det. Plötsligt har jag krystat ut huvudet och jag hör Magnus säga: -Nu är det jävligt nära, och så känns det jätte konstigt, jag har inte fattat att barnet är ute och att det är navelsträngen jag känner.

Kl. 04.11 kom lille Isaac ut och känslan när dom lägger upp honom på magen är helt enorm, den går inte att beskriva. Det är en känsla som jag skulle vilja vara med om varje dag. Han är helt fantastisk, helt underbar, helt perfekt.


Isaac endast några minuter gammal

Kl. 04.15 kommer moderkakan ut helt smärtfritt och jag bara skakar i benen, ligger med dom i vädret och skakar medans Annelie syr ihop det som spruckit, det var inte så farligt men lite behövde sys. Dom sa att det var vanligt att man skakade så och det var ganska jobbigt för det gick inte att slappna av och inte skaka.


Moderkakan, dom är vackra på ett
alldeles speciellt vis tycker jag

Det tog alltså lille Isaac två timmar och tjugoen minut från att vi kom till förlossningen till att han var ute så han hade minsann bråttom till världen. Det var den mest fantastiska natt Magnus och jag varit med om och det går inte att slå den känslan när han kom ut och då talar jag för både Magnus och mig. Ett stort tack till personalen som hjälpte till när Isaac kom till världen alltså, de var underbara.


Magnus firar men en liten whiskey


En lite kall kille får ligga en stund i kuvös
för att få upp värmen